Pirmadienis, 12 gegužės, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Šakiai!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Mano Šakiai!
No Result
View All Result

Sūris – ne tik pikantiškiems, bet ir saldiems patiekalams: Italijoje pamėgto deserto receptas

RINA@ RINA
Antradienis, 4 gegužės, 2021
0
Autorius: IKI
Sūris – tikriausiai vienas iš labiausiai vertinamų ir plačiausiai pamėgtų produktų pasaulyje. Parduotuvėse sūrių galime rasti pačių įvairiausių – nuo brandintų iki pelėsinių, nuo parmezano iki mocarelos, nuo varškės iki rūkyto ar tepamo sūrio, todėl šis produktas patinka ir švelnių skonių mėgėjams, ir didžiausiems gurmanams, ieškantiems pačių netikėčiausių derinių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad lietuvius taip pat galima pavadinti dideliais sūrių mėgėjais – tai rodo ir augantys šios produktų kategorijos pardavimai.
Sūris – ne tik pikantiškiems, bet ir saldiems patiekalams: Italijoje pamėgto deserto receptas
„Lietuviai sūrius tikrai mėgsta ir jie dažnai patenka į pirkėjų krepšelius. Tai rodo ir nuolat augantys šios kategorijos pardavimai. Vienas populiariausių mūsų šalyje – fermentinis sūris, tačiau pastebime, kad lietuviai tampa vis didesni gurmanai ir įvairiausių skonių sūrių paklausa Lietuvoje taip pat didėja. Mūsų pirkėjai vis labiau domisi šiuo produktu, ieškodami įvairesnių ir įdomesnių variantų“, – sako V. Budrienė.
Anot komunikacijos vadovės, įtakos sūrių pardavimams turi ir sezoniškumas – pavyzdžiui, kreminis „Filafelfijos“ sūris mėgstamas ir perkamas ištisus metus, o vasarą stipriai išauga sūrių, skirtų salotoms, tokių kaip mocarela, feta, paklausa. Taip pat šiltąjį sezoną išauga susidomėjimas kepti ant žarijų tinkamais sūriais. Remiantis duomenimis, prieš šventes pirkėjai renkasi daugiau maskarponės. Tuo tarpu pelėsinis sūris populiarus išlieka tiek per šventes, tiek šaltuoju metų laikotarpiu.
Itin platus sūrių pasaulis
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad sūris – turtingą skonių pasaulį atveriantis produktas, skirtingose šalyse turintis senas gamybos ir vartojimo tradicijas.
„Prancūzijoje ar Italijoje, taip pat ir Graikijoje sūris yra neatsiejamas tradicinės virtuvės produktas, be kurio tikriausiai sunkiai įsivaizduojami pietūs ar vakarienė, o kartais ir pusryčiai. Tačiau ir mūsų vartotojai vis labiau siekia pažinti įvairiausių sūrių skonių pasaulį, atranda ir mėgaujasi naujomis sūrių rūšimis“, – teigia maisto ekspertė.
V. Juodkazienė sako, kad saikingas sūrio vartojamas dar ir atneša naudos organizmui. Sūris yra puikus kalcio ir baltymų šaltinis. Jame taip pat yra didelis kiekis vitaminų A ir B 12, cinko ir fosforo.
Ji priduria, kad be fetos sūrio neįsivaizduojamos graikiškos salotos ar Izraelyje taip pamėgta šakšuka. Be mocarelos neiškepsime tikros itališkos picos. Tačiau sūris plačiai naudojamas ne tik įvairiausiuose pikantiškuose patiekaluose, bet ir konditeriniuose gaminiuose. Pavyzdžiui, italai naudodami maskarponės sūrį ruošia savo tradicinį desertą tiramisą, o iš kreminio sūrio Amerikoje populiaru kepti sūrio pyragus.
V. Juodkazienė siūlo iš arčiau susipažinti ir su keliomis pasaulyje itin pamėgtų sūrių rūšimis.
Kreminis sūris. Šis sūris gaminimas iš grietinėlės arba nugriebto pieno. Jis yra minkštas, baltas, labai subtilaus skonio. Kreminis sūris žmonėms dažnai asocijuojasi su „Filadelfijos“ kreminiu sūriu, tačiau šis sūris atsirado visai ne Pensilvanijoje, o šalia Niujorko. Šio produkto gimimas siekia 1870 metus. Kreminis sūris nėra naudojamas tik sumuštiniams ar riestainiams sutepti. Jis naudojamas ir sausainių, pyragaičių gamyboje, verdant bulvių košę, ruošiant įvairiausius padažus. O vienas labiausiai pamėgtų patiekalų, gaminamų į pagalbą pasitelkiant būtent šį sūrį, – sūrio pyragas.
Feta. Šio sūrio istorija siekia gilios senovės laikus. Manoma, kad šis sūris pirmą kartą buvo pagamintas maždaug prieš 8 000 metų. Labai tikėtina, kad jo atradimas buvo visiškai atsitiktinis, pieną gabenant supylus į gyvulių skrandžius. Pavadinimas „Feta“ pažodžiui reiškia „gabalėlį“ ir tikriausiai tiksliai nurodo sūrio pjaustymo į statines techniką – ši tradicija iki šiol yra taikoma. Feta naudojama gaminant graikiškas salotas, taip pat mėgstama valgyti derinant su arbūzu, ji dažnai valgoma ir su įvairiausiomis graikiškomis pitomis, graikišku špinatų pyragu. Feta taip pat skaninamos graikiško stiliaus brusketos, pica, įdaromos paprikos.
Maskarponė. Jeigu reikėtų rinkti mėgstamiausią italų kreminį sūrį – be konkurencijos šį konkursą laimėtų maskarponė. Sakoma, kad šio populiaraus sūrio pavadinimas kilo iš žodžio mascarpa, kuris tam tikrose itališkose tarmėse reiškė rikotą. Tačiau skirtingai nei rikota, kuri yra gaminama iš pieno, maskarponė gaminama iš grietinėlės. Itališkoje virtuvėje maskarponė yra viena iš dažniausiai naudojamų bazių gaminant tiek tiramisą, sūrio pyragus ir netgi padažą spagečiams ar rizotą. Maskarponės pradžia istorikai laiko XVI–XVII amžių. Šio sūrio kilmės vieta, kaip ir daugelio itališkų sūrių, yra Lombardijos regionas.
V. Juodkazienė siūlo tiramisą pasigaminti namuose ir pateikia abejingų nepaliksiantį receptą.
Tiramisas
Jums reikės:
Maskarponės
Itališkų sausainių „Pirštelių“
Kavos
Riebios grietinėlės
Cukraus
Vanilės ekstrakto
Kakavos miltelių
Pagaminimas:
Pirmiausia reikėtų pasiruošti įdarą: maskarponę, grietinėlę, cukrų ir vanilę plakite iki kol šis mišinys taps standus. Tuomet į išvirtą ir atvėsintą kavą pamerkite sausainius ir išmirkytus sudėkite į dubenį, kuriame sluoksniuosite tiramisą. Ant gražiai išdėliotų sausainių tepkite kremą, vėliau vėl dėkite sausainius ir vėl tepkite kremą. Galiausiai tiramisą apibarstykite kakavos milteliais. Skanaus!

Panašusturinys

„Sodra“ pradėjo pensijų atnaujinimą dirbantiems pensininkams: ką reikia žinoti?

„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

30 tūkstančių žmonių dar nesikreipė dėl ligos išmokos

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

10 balandžio, 2025
Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

24 sausio, 2025
Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

22 lapkričio, 2024
Daugiau
Kitos naujienos
Atsargiai – apšilimas ant bėgimo takelio gali baigtis ir smegenų sutrenkimu

Atsargiai – apšilimas ant bėgimo takelio gali baigtis ir smegenų sutrenkimu

Šakiuose paminėta šv. Florijono, ugniagesių globėjo diena

Šakiuose paminėta šv. Florijono, ugniagesių globėjo diena

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.