Pirmadienis, 12 gegužės, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Šakiai!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Mano Šakiai!
No Result
View All Result

Išvaizdusis artišokas: neįtikėtinas skonis ir sąsajos su Marilyn Monroe

RINA@ RINA
Ketvirtadienis, 25 kovo, 2021
0
Autorius: IKI
Nors artišokai dažnai yra vadinami daržovėmis, šis augalas iš tiesų yra gėlių rūšis. Iš Viduržemio jūros regiono kilę artišokai šimtmečius buvo vartojami ir kaip maistas, ir dėl gydomųjų savybių. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad mūsų šalies pirkėjai jis labiau atranda artišokus ir mėgsta šį išvaizdų augalą ne tik dėl ypatingo, riešutinio skonio, bet jis vertinamas ir dėl naudos organizmui, nes artišokuose yra gausu vitamino C bei antioksidantų.
Išvaizdusis artišokas: neįtikėtinas skonis ir sąsajos su Marilyn Monroe
„Artišokų augalams būdingi giliai dantyti dideli lapai, užaugantys iki vieno metro ilgio. Susiformavus žiedams jie iš karto nuvysta. Artišoko skonis yra subtilus ir panašus į riešutus, o jo mažiausios galvutės ar pumpurai dažniausiai būna patys skaniausi ir švelniausio skonio. Artišokai dažniausiai patiekiami karšti su įvairiausiais padažais arba šalti, kartu su salotomis bei kitais užkandžiais“, – pasakoja J. Sabaitienė.
Pasižymi vitaminų gausa
Anot vaisių ir daržovių ekspertės, artišokai yra puikus skaidulų, vitamino C, magnio šaltinis. Juose taip pat yra vitamino B, vitamino K, vitamino E, kalcio, geležies, fosforo, kalio, natrio ir cinko. Artišokai pasižymi dideliu ir antioksidantų, kovojančių su ligomis kiekiu, todėl nenuostabu, kad dėl gydomųjų savo savybių jie plačiai buvo naudojami jau nuo gilios senovės.
Artišokas, kaip sodo augalas, VIII a. prieš Kristų pirmą kartą paminėtas graikų poetų Homero ir Hesiodo. Įdomu tai, kad viduramžių šaltiniuose jie minimi beveik nebuvo, nors žinoma, kad artišokais tikrai buvo mėgaujamasi Sicilijos regione. Šiandien artišokai daugiausiai auginami Viduržemio jūros šalyse. Pagrindinės šalys Europoje auginančios artišokus yra Italija, Ispanija bei Prancūzija.
Kiekvienoje iš šių šalių artišokai valgomi skirtingai: Prancūzijoje artišokai dažniausiai yra kepami. Italijoje jie yra valgomi su duonos trupinių, česnako, raudonėlio, petražolių, tarkuoto sūrio ir kumpio įdaru. Artišokai Italijoje dedami ir ant picos. Ispanijoje artišokai apšlakstomi alyvuogių aliejumi ir kepami ant įkaitusių žarijų, taip pat troškinami alyvuogių aliejuje su česnaku ir patiekiami su ryžiais arba dedami į ispanišką kiaušinienę.
J. Sabaitienė dalijasi ir dar keliais faktais apie išvaizdžiuosius artišokus.
Pavadinimas kilo iš graikų mito. Pagal graikų mitologiją artišoko pavadinimas tapo žinomas dėl graikų dievo Dzeuso. Dzeusas, lankydamas savo brolį Poseidoną, pastebėjo gražią mergaitę. Jis iškart ją įsimylėjo ir apgyvendino Olimpo kalne. Tačiau mergina pabėgo ir slapta išvyko aplankyti savo šeimos. Apie tai sužinojęs Dzeusas nuspyrė merginą nuo Olimpo kalno ir pavertė artišoku.
Naudingi sveikatai. Artišokai padeda virškinimui, teigiamai veikia kepenis ir tulžies pūslę. Nustatyta, kad jų vartojimas gali pagerinti ir cholesterolio kiekį. Artišokas, lyginant su kitomis daržovėmis, pasižymi didžiausiu antioksidantų kiekiu.
Gaminama arbata. Iš artišokų taip pat galima gaminti arbatą. Artišokų arbata yra labai populiari ir plačiai gaminama kai kuriuose Vietnamo regionuose. Ji taip pat gaminama ir Rumunijoje bei Meksikoje.
Turi savo garbei skirtą festivalį. Maisto ir vyno festivalis „The Castroville Artichoke Food & Wine“ kasmet vyksta Kalifornijoje jau beveik 60 metų ir sutraukia artišokų mėgėjus iš viso pasaulio. Šio festivalio veidu buvo tapusi pati Holivudo legenda Marilyn Monroe. 1948 m. ji buvo vainikuota pirmąja Kalifornijos „artišokų karaliene“. Kodėl ji sutiko su tokiu titulu, tiksliai iki šiol nėra žinoma, tačiau manoma, kad tuomet ji nebuvo plačiai žinoma ir labai troško viešumos. Netrukus po karūnavimo Amerikoje itin išpopuliarėjo tiek M. Monroe, tiek artišokų festivalis.
J. Sabaitienė siūlo ir nesudėtingą, bet abejingų nepaliksiantį artišokų receptą.
Orkaitėje kepti artišokai
Jums reikės:
2 vnt. artišokų
6 česnako skiltelių
Kelių šakelių rozmarinų
Citrinos arba acto
Vandens
Alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Paruošimas:
Pirmiausia reikėtų švariai nuvalyti artišokus: nupjauti nevalgomus apatinius žiedlapius, kotą. Visą žiedą gražiai apipjaustyti iki pat šerdies. Tuomet artišokus perpjauti pusiau. Perpjovus pusiau artišoko nepamirškite išvalyti plaušelių. Išvalytą artišoką kelioms minutėms pamerkiame į vandenį, į kurį įlašinkite acto arba citrinos sulčių, taip pat galima įdėti ir druskos – tokiu būdu artišokai nepajuoduos.
Tuomet iki 200 laipsnių įkaitiname orkaitę. Į kepimo formą sudedame nuluptus česnakus, ant jų dedame perpjautas artišoko puseles, ant artišokų dedame rozmarinų šakeles, viską apšlakstome alyvuogių aliejumi bei pagardiname žiupsneliu druskos ir pipirų. Kepame apie 20 min., kol artišokai gražiai apskrus.
Iškeptus artišokus siūlome patiekti su mėgstamu padažu. Skanaus!

Panašusturinys

„Sodra“ pradėjo pensijų atnaujinimą dirbantiems pensininkams: ką reikia žinoti?

„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

30 tūkstančių žmonių dar nesikreipė dėl ligos išmokos

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

10 balandžio, 2025
Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

24 sausio, 2025
Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

22 lapkričio, 2024
Daugiau
Kitos naujienos
Ką pasirinkti: gydyti kanalus ar šalinti dantį?

Ką pasirinkti: gydyti kanalus ar šalinti dantį?

Vitaminų trūkumas pavasarį: kas jį sukelia ir kokių medžiagų atsargas reikėtų papildyti?

Vitaminų trūkumas pavasarį: kas jį sukelia ir kokių medžiagų atsargas reikėtų papildyti?

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.