Pirmadienis, 12 gegužės, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
Mano Šakiai!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
Mano Šakiai!
No Result
View All Result

Kramsnokite ir organizmas padėkos: super riešutais vadinami anakardžiai bei trys jų sveikų ir itin gardžių patiekalų idėjos

RINA@ RINA
Trečiadienis, 28 balandžio, 2021
0
Autorius: Maxima
Jie pagerina cukraus kiekio kraujyje kontrolę, leidžia atsikratyti papildomo svorio ir užtikrina sveikatą širdžiai. Tai tik dalis ypač daug organizmui naudingų savybių turinčių anakardžių privalumų. Ne veltui šiuos riešutus, itin turtingus maistinių medžiagų, antioksidantų ir dietinių skaidulų, į kasdienę mitybą patariama įtraukti visiems, rūpinantiems savo sveikata. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, pabrėždama anakardžių naudą, siūlo tris kulinarines idėjas, kurios įkvėps iš jų pasigaminti gardžius bei organizmo veiklą gerinančius patiekalus.
Kramsnokite ir organizmas padėkos: super riešutais vadinami anakardžiai bei trys jų sveikų ir itin gardžių patiekalų idėjos
Anakardžio riešutai – tai Brazilijoje augančių tropinių medžių sėklos. Visgi, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės teigimu, dėl modernaus ūkininkavimo jie šiandien į parduotuvių lentynas atkeliauja ne tik iš Pietų Amerikos, bet ir skirtingo klimato šalių visame pasaulyje.
„Anakardžių riešutai iš tiesų yra mėgstami lietuvių. Tai susiję ne tik su jų subtiliu skoniu, bet ir gerosiomis savybėmis. Pastebime, kad karantinas tautiečius paskatino labiau atkreipti dėmesį į mitybą ir sveikesnę gyvenseną, o riešutai puikiai tam pritinka. Dėl šios priežasties skiriame didelį dėmesį klientų poreikiams ir siekiame užtikrinti itin platų sveikai gyvensenai tinkamų produktų asortimentą“, – kalba E. Dapkienė.
Savo ruožtu B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, jog anakardžių forma primena žmogaus inkstus ir taip yra ne veltui. Galima spėti, jog pati gamta lėmė šių riešutų sąsają su žmogaus organizmu. „Todėl anakardžiai gali visokeriopai pagerinti sveikatą, suteikti kiekvienam būtinų naudingųjų medžiagų, užtikrinti kraujo ligų prevenciją. Šie riešutai kartu suformuoja apsauginį sluoksnį, saugantį akis nuo žalingų UV spindulių, juose gausu ir seleno, cinko, magnio, geležies bei fosforo. Tai ir tikras eliksyras odai – ne veltui iš anakardžių gaminamas aliejus, pastarąją praturtinantis bei suteikiantis naudos“, – apie riešutų privalumus kalba B. Baratinskaitė.
Jeigu yra nekepinti ir nesūdyti, anot maisto ekspertės, jie – ir tikras energijos užtaisas. Sauja anakardžių turi reikiamą kiekį kalorijų, be to, tai – sveikųjų baltymų ir mineralų šaltinis, itin naudingas kiekvieno sveikatai. Kartu šiuos riešutus galima drąsiai įtraukti į dietos planą, nes jie tirpdo nereikalingus kilogramus. Taip pat, pasak B. Baratinskaitės, anakardžių turimos vario atsargos daro tikrus stebuklus.
„Ši medžiaga gamina reikiamą energiją, užtikrina sveiką smegenų vystymąsi ir lemia stiprios imuninės sistemos formavimąsi. Be to, anakardžiai stiprina kaulus, gali apsaugoti nuo 2-ojo tipo diabeto atsiradimo. Todėl jie išties verti tikrų super riešutų vardo. Pridėkime tai, jog anakardžiai dar yra be galo skanūs, ir neliks abejonių dėl tokio vertingo produkto įtraukimo į kasdienę, sveiką ir visavertę mitybą“, – akcentuoja B. Baratinskaitė.
Išvardijusi pagrindinius šių riešutų privalumus, maisto ekspertė siūlo iš jų pasigaminti 3 patiekalus, kurie tikrai nustebins skoniu bei bus ypatingai naudingi.
Užkariaus virtuvę: naminis anakardžių sviestas
Reikės: 400 g anakardžių, šiek tiek druskos.
Iki 160 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir pakepinkite riešutus apie 10 minučių. Tai išryškins anakardžių skonį ir juos bus paprasčiau susmulkinti. Tuomet riešutus sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos kreminės masės. Pasmulkinę apie 4 minutes, įdėkite druskos, smulkinkite dar 2-3 minutes. Taip pavyks iš anakardžių gauti reikiamą sviestinę struktūrą.
„Šis receptas – itin paprastas: tereikia riešutų, druskos ir smulkintuvo. Tačiau rezultatas pavyks išties pritrenkiantis. Palaikius šį naminį anakardžių sviestą šaldytuve, juo galima gardinti blynus, košes, glotnučius, skrebučius ir viską, ką tik širdis geidžia. Toks idealus sūrumo ir saldumo derinys, tikėtina, taps tikrai nepakeičiamu kiekvieno virtuvėje“, – mano B. Baratinskaitė.
Pretenduos į mėgstamiausią: laukinių ryžių ir anakardžių sriuba
Reikės: 250 g anakardžių, 2 morkų, 3 bulvių, 1 svogūno, pusės česnako, 400 g baltųjų pupelių, 2/3 stiklinės laukinių ryžių, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų, pusės stiklinės džiovintų baravykų, 1 ekologiško sultinio kubelio.
Anakardžius užmerkite į vandenį ir palikite stovėti, kol virsite sriubą. Tada į puodą sudėkite paruoštas bulves, morkas, su česnaku prieš tai pakepintą svogūną ir baravykus, įdėkite sultinio kubelį, pagardinkite druska. Daržoves virkite, kol suminkštės, ir du puodelius sriubos smulkintuve susmulkinkite su anakardžiais. Išvirkite pupeles, ryžius, nupilkite nuo likusių daržovių vandenį ir viską sumaišykite su turima riešutų mase. Pagardinkite juodaisiais pipirais ir ragaukite.
„Tai ir vegetariškas, ir veganiškas augalinės kilmės patiekalas, kuriame nėra gliuteno ar laktozės produktų. Todėl ši laukinių ryžių bei anakardžių sriuba yra ne tik gardi, soti ir maistinga, bet ypač tinka besirūpinantiems savo mityba. Be to, ji atrodo labai pavasariškai ir nuostabiai kvepia, todėl sužadins apetitą visiems“, – sako maisto ekspertė.
Suvilios žalumu: veganiški makaronai su anakardžiais
Reikės: pusės stiklinės anakardžių, 4 skiltelių česnako, saujos šviežio baziliko lapelių, 1 citrinos, 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 5 vyšninių pomidorų, pusės pakelio mėgstamų spagečių, 100 g veganiško sūrio.
Smulkintuve susmulkinkite anakardžius, česnaką, baziliką, išspaustas citrinos sultis, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Gautą tirštą masę sumaišykite su išvirtais makaronais, supjaustytais pomidorais, šaukštu alyvuogių aliejaus. Tuomet užpilkite šlakelį vandens, kuriame virė makaronai. Viską apibarstykite sūriu ir skanaukite.
„Šie makaronai yra ne tik viliojančios žalios spalvos: tokia ir jų prigimtis. Tai veganiškas patiekalas, kuris puikiai tiks besirenkantiems augalinę mitybą. Tuo tarpu jo gamybai panaudojus makaronus be gliuteno, pavyzdžiui, žaliųjų žirnelių, pavyks paruošti išties sveiką ir gardų valgį“, – šypsosi B. Baratinskaitė.

Panašusturinys

„Sodra“ pradėjo pensijų atnaujinimą dirbantiems pensininkams: ką reikia žinoti?

„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

30 tūkstančių žmonių dar nesikreipė dėl ligos išmokos

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

10 balandžio, 2025
Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

24 sausio, 2025
Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

Itališko skonio savaitgalis: pasigaminkite greitą ir pigų vištienos receptą

22 lapkričio, 2024
Daugiau
Kitos naujienos
Veganiški šaltibarščiai – tikras išsigelbėjimas netoleruojantiems laktozės

Veganiški šaltibarščiai – tikras išsigelbėjimas netoleruojantiems laktozės

Nuo gegužės 10 dienos į mokyklas galės grįžti 5-11 klasių mokiniai

Nuo gegužės 10 dienos į mokyklas galės grįžti 5-11 klasių mokiniai

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.